Dette må du vite om lyd for videomøter

Mikrofonen din har én jobb.

Et møte uten video er fortsatt et møte, et møte uten lyd blir avlyst.

Faktisk forteller 81% av ledere innen IT-bransjen at lydkvalitet har mest å si når det kommer til å forbedre kvaliteten på virtuelle møter. God lyd er det enkelt å ta for gitt, mens dårlig lyd merkes alltid.

Enkelt forklart er oppgaven til lydsystemet i virtuelle møter å fange opp stemmene til menneskene i rommet, for så å reprodusere disse stemmene på et annet sted. For å gjøre dette riktig, må lyden være både klar (som betyr at du forstår hva som blir sagt) og naturlig (som betyr at folk høres ut som seg selv, slik de gjør dersom man snakker ansikt til ansikt).

Mikrofonen har én jobb

Konferansemikrofonen er det aller første leddet i lydkjeden; det er opprinnelsesstedet for alt som foregår lenger ned i prosessen. Mikrofonen har kun én jobb: å konvertere lydbølger som transporteres gjennom luften til et lydsignal som kan føres gjennom en ledning for å bli overført, forsterket, eller tatt opp.

Om mikrofonen mater et lydsignal av dårlig kvalitet inn i resten av kjeden, er det dette som kommer ut på den andre siden. "Shit in, shit out". Om lyden er for lav, låter unaturlig eller inneholder støy, er som regel mikrofonen hovedproblemet.

For å oppnå et lydsignal som er så tydelig og rent som overhodet mulig, må mikrofonen kunne plukke opp mesteparten av talerens stemme og så lite bakgrunnsstøy og klang fra rommet som mulig. Det er lettere sagt en gjort. Lyden av talerens stemme må vasse gjennom en slags «akustisk sump» av støy fra rommet(fra bl.a. luftventiler, vibrasjoner og andre mennesker i rommet) og klang(refleksjoner fra stemmen via harde overflater). Jo lengre stemmen må reise, jo mindre tydelig stemme.

Det finnes tre måter å unngå dette på. Det første er å eliminere klang og støy. Om vi gjør rommet både stille og ikke-reflekterende, som i et musikkstudio eller et bibliotek, finnes det nesten ingen lyd eller gjenklang stemmen må trenge seg gjennom. Dessverre er steder hvor mennesker samles for å jobbe eller holde møter sjeldent satt opp slik, og det er ofte både vanskelig og dyrt å få det til i praksis.

Den andre framgangsmåten er å fange opp stemmen før den blir påvirket av støy og klang. Det er både enkelt og effektivt, men betyr også at mikrofonen må plasseres et par centimeter fra munnen til den som snakker, slik som en vokalist på en konsert, eller som en mygg på konferanser. Men det gjør oppsettet mer komplisert for brukerene, og er lite realistisk at blir gjort i praksis i en hektisk arbeidshverdag med mange møter.

Den tredje måten går ut på å bruke en konferansemikrofon som klarer å skille mellom tale og støy eller gjenklang. For å plukke opp tydelig og naturlig tale på avstand, trenger vi en mikrofon som er i stand til å rette lobene i mikrofonen presist mot taleren, og minst mulig mot bakgrunnsstøyen og gjenklangen i rommet. Tradisjonelt sett er det «shotgun»-mikrofonen som har vært i stand til å gjøre dette, som bruker et langt rør for å gjøre retningen til det mikrofonen tar opp smalere og mer nøyaktig. Dessverre passer ikke et halvmeter langt rør som stikker ut av veggen eller taket godt inn i et typisk møterom…

Arraymikrofoner

Den beste og mest avanserte løsningen er arraymikrofonen. Shure sine arraymikrofoner kombinerer så mange som 100 bittesmå mikrofoner i et diskré design som lett kan festes på eller under taket, på veggen eller nedfelt i et bord. Opptaksmønsteret til arraymikrofoner kan justeres fra ekstremt smalt til bredt, for å fange opp både enkeltpersoner eller hele seksjoner av et rom.

Arraymikrofonen kan også bruke flere lober for å fange opp personer som snakker på ulike steder i rommet. Om man vil fange opp stemmen til en person på et podium eller ved et konferansebord, trenger man kanskje et smalt dekningsområde, mens det å fange tre eller fire mennesker på sidene av bordet vil muligens trenge en medium dekning, mens om man vil plukke opp spørsmål fra lærlinger i et klasserom trenger man mest sannsynlig et bredt dekningsområde. Arraymikrofoner gjør at du kan individuelt justere lobene, slik at nivåene og taletydeligheten holdes gjevnt for alle som befinner seg i rommet.

En konferansemikrofon blir enda mer allsidig når den kombineres med en innebygd digital signalbehandler(DSP), som kan levere en ferdig prosessert og mikset lyd.

Ved å ha et solid fundament for lyden direkte fra mikrofonen, har komponentene i resten av kjeden de beste forutsetningen for å forbedre lydsignalet ennå mer. Slik som auto-miksing, auto-gaining og ekkokansellering. Å kunne fange opp en klar, naturlig og forståelig tale som ikke forstyrres av støy og gjenklang virker kanskje enkelt, men det er det ikke. Det å oppnå en lydkvalitet som optimaliserer kommunikasjon og produktiviteten krever mikrofoner som er i stand til å ta inn det beste råmaterialet mens de justeres etter rommet og menneskene som befinner seg i det.

Shure har lenge vært en ledende aktør innen lyd for konferanser og møterom. Med suksessprodukter som takmikrofonen MXA910 og software DSP-en IntelliMix Room, har produktene til Shure bidratt til at installasjoner har blitt bedre og enklere enn noen gang. Både for installatører og brukerene.

 

Les mer om hele økosystemet hos Shure