Hygiene og rengjøring av mikrofoner

Slik holder du mikrofonene friske og rene.

OBS! Disse rådene er ment som generelle hygienetiltak for mikrofoner. Konkrete tiltak i forbindelse med desinfeksjon og smittevern må tas med helsemyndigheter direkte.

Dynamiske mikrofoner

Fjern gitteret 

Den beste måten å rense en mikrofon på er å fjerne gitteret(grillen). På mikrofoner som SM58 og Beta 58 gjøres dette enkelt ved å skru av selve gitteret. Dersom den ikke lar seg fjerne enkelt anbefaler vi at du forsiktig roterer den frem og tilbake samtidig som du drar forsiktig i mikrofonhodet. Pass på at du ikke er for hardhendt.

Det meste som samler seg av skitt i grillen kan fjernes enkelt med rent vann, eventuelt med noe mild såpe som kan være med på å fjerne noe mer skitt og støv. For å fjerne leppestift og lignende materiale anbefaler vi at du bruker en myk tannbørste. De aller fleste Shure-mikrofoner har et gitter laget av nikkel, så du trenger ikke være redd for at de vil ruste.

La den tørke helt før du monterer den tilbake

Det er veldig viktig at du lar gitteret tørket helt før du kobler den tilbake på mikrofonen, selv om dynamiske mikrofoner vil tåle noe fuktighet. Lufttørking vil være det beste, men en hårføner kan og gjøre susen så lenge du bruker den uten varmeelementet.

Mikrofoner hvor du ikke kan fjerne gitteret

For SM57, 556 og lignende er det ikke mulig å fjerne gitteret. Her anbefaler vi at du holder mikrofonen opp ned og svært forsiktig skrubber grillen. Når du holder mikrofonen opp ned unngår du at det havner noe fuktighet inn i selve mikrofonen. Samme teknikk kan brukes for å rense foamen som er inne i en SM58. Men vær forsiktig og alltid hold mikrofonen opp ned.

Kondensatormikrofoner

Kondensatormikrofoner tåler generelt sett mindre enn en dynamisk mikrofon, og vi anbefaler at du aldri bruker noe form for væske når du renser disse. Til og med ørsmå mengder fuktighet kan skade kondensatorelementet.

For mikrofoner hvor du kan fjerne gitteret som Beta 87 eller KSM9, kan du rense gitteret og foamen som beskrevet ovenfor. Men igjen, pass på at grillen og foamen er helt tørr før du setter sammen mikrofonen igjen.

For å rense en mikrofon med fast gitter som en SM81 eller KSM 137, kan du bruke en tørr myk tannbørse og skånsomt skrubbe grillen. Hold mikrofonen opp ned slik at alle partikler faller bort fra mikrofonen. Pass på at ikke noe fra busten setter seg fast i gitteret. Samme teknikk kan du bruke på mygger og goosenecks.

Forebygging

For kondensatormikrofoner kan det være lurt å bruke en avtakbar vindhette som beskytter selve mikrofonen mot spytt, sminke og lignende. Dette gjør også at du kan fjerne og vaske vindhetten med såpe og vann med jevne mellomrom og på den måten holde mikrofonen ren og hygienisk.

Ikke nøl med å kontakt oss på 22139900 eller via kontaktskjemaet.