> Nyheter Intervju med lydtekniker Håvard Soknes
Håvard Soknes er lydtekniker for Ida Jenshus, og i sommer var de blant annet på Pstereo-, Øya- og Kart-festivalen.
Tekst: Kenneth Vadset / Håvard Soknes

Foto: Marthe Amanda Vannebo

Tidligere i sommer var Håvard Soknes på turne med Ida Jenshus på flere av Norges største festivaler. Vi har sendt han noen spørsmål rundt hans erfaringer med Shure mikrofonutstyr.

- Hvorfor velger dere Shure-mikrofoner når dere spiller live?

Jeg valgte i all hovedsak å gå for Shure for jeg kjenner store deler av utvalget i tillegg til at Shure lager micer til omtrent ethvert formål. De har alt fra gode dynamiske micer til høykvalitets kondensatorer og ribbonmicer. Har vært så heldig at jeg har hatt mulighet til å A-B teste mikrofoner fra ulike produsenter både live og i studio, og på de punktene som er viktigst for meg (eq-karakter, overhøring/lekkasje, følsomhet i forhold til plassering og driftsikkerhet) så havner jeg omtrent alltid på Shure sine mikrofoner når jeg skal velge mikrofoner til livebruk.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Ida Jenshus på scenen. Foto: Marthe Amanda Vannebo


-Hvilke 3 mikrofoner fra Shure er dine favoritter, og beskriv hvorfor og hva du bruker de til?

Hvis jeg skal velge meg 3 som stikker seg ut for meg så må det nesten bli Shure KSM 313, Shure SM7 og Shure Beta 181C.

Shure KSM 313 har blitt min hovedmic for el-gitar i livesammenheng. Har aldri tidligere klart å få til samme elgitarlyd tidligere. Den oversetter lyden en elgitar igjennom en forsterker lager på en upåklagelig måte.

Shure SM7 er en mikrofon jeg føler jeg kan bruke hvor som helst enten det er live eller i studio. Har brukt den på de fleste lydkilder i en bandsetting. Må være den beste dynamiske mikrofonen jeg har prøvd.

Shure Beta 181C var en mikrofon som jeg fikk prøve for første gang i sommer og ble en umiddelbar favoritt på flere områder. Hos meg ble den brukt på tammer, diverse perckilder og akustisk piano. Utrolig fin kondensatormikrofon som ikke står noe tilbake for andre mikrofoner i sammeprisklasse. Kan aldri få for mange av denne.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Ida Jenshus med Shure KSM9HS. Foto: Marthe Amanda Vannebo


 - Hva er artistens tilbakemeldinger på KSM9HS? Hvordan fungerer det med overhøring, gain-før-feedback, monitornivåer...

Ida var utrolig fornøyd med at vi landet på KSM9HS etter utprøving av veldig mange mikrofoner, både kondensator og dynamisk. Ida liker veldig klar og tydelig vokal i monitor, og i vår droppet vi in-ear da hun følte det gikk utover kontakten med resten av bandet. Så vi kjører åpen monitoring på hele bandet. Det i sammenheng med at Ida har veldig mye dynamikk i sin måte å synge på så kreves det ganske mye gain-før-feedback og monitornivået må pushes ganske bra for at hun skal få det slik hun vil ha det. Det har tidligere vært tildels veldig krevende, men etter at vi landet på KSM9HS har dette problemet forsvunnet. Det er minimalt med eq-korrigering for at både jeg og Ida skal bli fornøyd med henholdsvis monitorlyd og P/A-lyd. KSM9HS har alt Ida og jeg er ute etter, både fylden å nærheten i det nedre registeret i tillegg til brilliansen i toppen. 

- Hvordan opplever du ksm313 som turnêmikrofon? Hva skiller denne fra andre "vanlige" mikrofoner?

Jeg opplever KSM 313 som en utrolig robust og solid mikrofon. Har til nå ikke opplevd noe som tyder på at denne ikke tåler et liv på veien, og jeg har hatt den med meg både i inn- og utland med Ida og Spidergawd.

Det som jeg synes skiller denne fra andre "vanlige" mikrofoner, sånn rent bortsett fra at det er en bånd-mic, er den nærheten jeg får på ting som jeg setter den foran til tross for at det er en 8-tallsmic. Frekvensresponsen til en KSM 313 er noe som jeg syns passer veldig godt i de settingene jeg bruker den som da i all hovedsak er på el-gitar i livesammenheng. Men det skal sies at jeg bruker den også masse i studio, og da har jeg brukt den som rommikrofon, overhead på trommer, både el- og akustisk gitar, blås, vokal, kontrabass. Blir stadig vekk overrasket over hvor mange bruksområder denne micen faktisk har.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Godt utvalg i Shuremikrofoner på trommene. Foto: Marthe Amanda Vannebo


- Hva er fordelene med å benytte egne mikrofoner?

Den største fordelen for min del med å benytte egne mikrofoner er at jeg slipper å tenke på hvordan ulike micer reagerer på plassering. Dette er en ganske kritisk faktor i Ida-sammenheng da ting er veldig dynamisk og trommisen jobber veldig aktivt med hvordan trommesettet oppfører seg i en oppmicet tilstand. Det hjelper meg også å ha bedre kontroll på hvordan lydkilden oppfører seg i ulike P/A-system. Jeg vet hvordan Ida sin vokal skål låte gjennom en KSM9HS på et godt tunet P/A-system, så da er det lettere for meg å avgjøre om jeg må korrigere ting på hver enkelt kanal eller om det er hele systemet. Hvis skarptromma låter rart, men vokalen låter bra så vet jeg at det ikke er P/A som er problemet, eksempelvis. Alt handler for meg og bandet om å ha så mange like forhold som mulig i fra jobb til jobb.

- Hvorfor velge Benum som sparringpartner/leverandør?

Hovedgrunnen for at jeg henvendte meg til Benum i første omgang var på grunn av utvalget av ulike audio-produkter. Etter den assistansen og velvilligheten jeg har opplevd så er jeg veldig glad for at jeg tok kontakt med Benum.

Siv. ing. Benum AS og Kenneth takker for tilbakemeldingen og ser frem til fortsatt godt samarbeid i årene som kommer.

Relaterte artikler

  • linkedin
  • YouTube
  • Google+
  • Instagram